Hur kommer det sig då att indexfonder, som vid ingången av 2024 stod för över 50[1] procent av den globala fondförmögenheten, samtidigt fått nästan 99[2] procent av det svenska nettofondflödet under perioden 2010 till 2023?
Vi börjar med en kort tillbakablick.
Sverige är ett land där fondsparande är något av en folksport. Även om den första svenska fonden startade i slutet av 1950-talet var det inte förrän det inte förrän i brytskiftet mellan 1970- och 1980-talet som fondsparandet på riktigt kom i gång. Som VD på PK Bankens fondbolag var vår kollega Ulf Öster under denna tid mitt i händelsernas centrum. Men varför har då fonder blivit så populära i Sverige? Utöver att den svenska börsen varit en av de bäst[3] presterande aktiemarknaderna under de senaste 30 åren har också fondsparandet under längre perioder varit förmånligt beskattat. Fonderna som dominerande marknaden fram till 2010 var nästintill uteslutande aktivt förvaltade fonder.
Fenomenet indexfonder lanserades tidsmässigt nästan samtidigt som aktivt förvaltade fonder, men det dröjde till 2010-talet innan intresset fullkomligt exploderade. Indexfonder har bidragit till att sparare fick tillgång till en typ av fond som alltid gav genomsnittet. Och detta till en låg avgift. Spararna kan utan engagemang veta att deras investerade pengar kommer förränta sig som genomsnittet, det vill säga motsvarande indexutvecklingen.
För en sparare som tar hjälp av en finansiell rådgivare är aktivt förvaltade fonder något som kan ta din avkastning från genomsnittet till något bättre.
Indexfonder är en utmärkt sparform för många – främst för de som söker en exponering utanför Sverige. Men för den lite mer aktiva spararen, eller ännu hellre, för en sparare som tar hjälp av en finansiell rådgivare är aktivt förvaltade fonder något som kan ta din avkastning från genomsnittet till något bättre. Flödena visar dock att indexfonder totalt dominerar den svenska fondmarknaden. Enligt siffror från Fondbolagens förening har indexfonder sedan 2010 fram till 2023 dominerat nysparandet i aktiefonder, med ett sammanlagt nettoinflöde på 462 miljarder kronor, medan aktivt förvaltade fonder endast har attraherat 5 (!) miljarder kronor under samma period.
Men är verkligen indexfonder så fantastiska att 99 % av nettoflödet ska gå dit? Hela grundidén om indexförvaltnings förträfflighet förutsätter att aktiv förvaltning samtidigt bidrar till att göra marknaden tillräckligt effektiv. Utan att aktiva förvaltare strävar efter att identifiera och dra nytta av felprissättningar på den ofta ineffektiva marknaden för att skapa överavkastning, skulle marknadens prissättning bli än mer volatil. Detta skulle i sin tur leda till sämre resultat även för passiva investerare i indexfonder. När når vi brytpunkten där inte tillräckligt många jagar överavkastning – utan i stället bara åker med på resan i indexfondernas kvartalsvisa omviktningar?
Detta skapar en självförstärkande spiral där dessa bolag fortsätter att växa, både i börsvärde och relativ betydelse.
Indexfonder är i sin konstruktion momentum- och trendbaserade investeringar. Den mekaniska allokeringen innebär att desto större inflöden som sker till indexfonder, desto mer pengar kanaliseras automatiskt till de redan stora och ”framgångsrika” bolagen i indexet. Detta skapar en självförstärkande spiral där dessa bolag fortsätter att växa, både i börsvärde och relativ betydelse, och därmed driver upp värderingarna ytterligare. Denna process pågår ända tills marknadens sentiment skiftar.
Men vad händer när pendeln väl vänder? När marknaden skakas av oro eller negativa nyheter – som vi tydligt såg under mars i år – vänder denna mekanik i motsatt riktning. De bolag som tidigare fått mest kapital via indexfonderna drabbas hårdast när flödena vänder. Mars månad blev ett tydligt exempel då indexfonderna plötsligt tappade kraftigt i volym, vilket skapade ett dramatiskt säljtryck på många av de största och tidigare mest populära aktierna. Denna trendvändning visar hur snabbt indexfondernas till synes stabila flöden kan förvandlas från en väldigt god vän till fiende när marknadsklimatet förändras.
...kan du med aktivt förvaltade fonder vara lugn i vetskapen att förvaltarna kontinuerligt anpassar portföljen för att hantera eventuella nedgångar.
Om du har basen av din portfölj i en aktivt förvaltad fond som faktiskt har mandat att agera – och dessutom vågar utnyttja det mandatet – kan du känna dig trygg med att förvaltarna aktivt försöker navigera mellan börsens olika risker. Precis som indexfonder garanterar dig en genomsnittlig avkastning, kan du med aktivt förvaltade fonder vara lugn i vetskapen att förvaltarna kontinuerligt anpassar portföljen för att hantera eventuella nedgångar.
Vi förvaltar tre fonder med inriktning mot Sverige. Vårt motto är ”Aktiv, fokuserad och självständig”. Med andra ord ska vi inte styras av index eller konsensus, utan av vår egen uppfattning och analys.
I takt med att indexfonders dominans över aktiemarknaden fortsätter att växa och det blir färre och färre aktörer som arbetar med aktiv förvaltning kommer det finnas alltmer felprissättningar i marknaden att ta vara på.
Vi deltar på stämmor och bedriver ett aktivt påverkansarbete för att försöka influera bolagen att agera för en bättre framtid.
Vi är inte bara aktiva i våra val av aktievikt eller vilka bolag vi ska äga - utan också i vårt ägande. Vi deltar på stämmor och bedriver ett aktiv påverkansarbete för att försöka influera bolagen att agera för en bättre framtid, både för dem och samhället i stort. Indexfonderna är alltjämt anonyma och är ofta definitionen av oengagerade och anonyma ägare. De struntar (ofta) ifall styrelsen agerar för aktieägarnas bästa, om de anställda har vettiga arbetsförhållanden eller om bolagen ens har långsiktig överlevnadspotential. Ifall indexfonderna faktiskt deltar på stämman, vet ofta inte ombudet vad de röstar på eller varför.
I takt med att indexfonders dominans över aktiemarknaden fortsätter att växa och det blir färre och färre aktörer som arbetar med aktiv förvaltning kommer det finnas alltmer felprissättningar i marknaden att ta vara på. Vi tror att framtiden ser ljus ut för (riktig) aktiv förvaltning. En förvaltning som utgår från egna övertygelser.
Denna krönika är skriven av Philip Karlberg, VD på Sensor Fonder.
[1] https://www.morningstar.com/columns/rekenthaler-report/index-funds-have-officially-won
[2] Fondmarknadens utveckling 1979–2019 (Fondbolagens Förening)
[3] Fondmarknadens utveckling 1979–2019 (Fondbolagens Förening)